Matroesjka

De matroesjka kun je inzetten als je wilt bespreken hoe diep een gevoel gaat. Kinderen moeten leren dat er gradaties zijn in gevoelens.

Dit houten poppetje bestaat uit een heleboel poppetjes waarvan het kleinste poppetje staat voor teer en kwetsbaar (het aller-binnenste van een mens). Het grote buitenste poppetje staat voor de buitenkant, het raakt je wel, maar het komt niet diep bij je van binnen. Je kunt het ook gemakkelijk weer loslaten.

Sommige dingen raken je tot het kleinste poppetje, zoals het overlijden van een opa of een huisdier, maar ook de verhuizing van een beste vriend.

Soms laat een kind een gevoel tot het kleinste poppetje komen terwijl dit niet nodig is zoals; wanneer een kind zijn gymtas is vergeten en hier intens verdrietig van is. Het gevoel mag er zijn, maar laat dit niet tot het kleinste poppetje komen. Ook de koppeling naar pesten kun je hier goed mee maken.

Ook voor het leren is het goed om je het volgende te beseffen: Welke dingen moeten me diep van binnen raken wil ik er iets mee doen, wil ik er iets van leren? Welke dingen moeten me juist niet diep van binnen raken wil ik er iets mee kunnen?